Opinto.net

Opinto.net

Sivut liittyvät Uskonnon verkot -kirjasarjaan. Palaa Opinto.netin pääsivulle. Ohjeita tehtäviin vastaamiseen.


Opinto.net

Etusivu | Uskonto ja maailmankatsomus | Maailmanuskonnot | Kirkkohistoria | Uskonto Suomessa
| Kirkkokunnat | Raamattu | Etiikka | Kirja | Opettajalle


Muita uskontoja ja katsomuksia

Sakke vapaa-ajattelija



Etusivu

Uskonnonvapaus

Uskonnoton ajattelu

   

Agnostikon aatoksia

   

Ateismi ajattelutapana

   

Sakke vapaa-ajattelija

   

Protu-leirit

   

Uskonnottomat juhlat Suomessa

   

Käsite-tehtävä

Jehovan todistajat

Map-kirkko

Uususkonnot ja uususkonnollisuus

Uskontojen kaltaisia katsomuksia


Verkkopolku.com
Opintoverkko 3
Extra.opintoverkko.fi

Sakke 21-vuotias uskonnoton "vapaa-ajattelija" (haastattelu)

Minua alkoi kiehtoa joskus lukioaikana yhden muinaisroomalaisen hepun ajatus, jonka satuin lukemaan kirjastossa ollessani, kaivoin sen tähän haastatteluun. Marcus Aurelius on sanonut: "Järkevä on se, joka huolellisesti ja tarkasti tutkii ja koettelee kaiken". Olen yrittänyt pitää tätä Aureliuksen ajatusta ohjenuoranani elämässäni. En kyllä tiedä olenko aina onnistunut, mutta yritystä on ollut. Esimerkiksi uskonnon kohdalla olen miettinyt, että koko maapallon mittakaavassa uskonnoilla on ollut ehkä enemmän haittaa ihmiskunnalle kuin hyötyä.

Vapaa-ajattelija minusta "tuli" varmaan osittain kotikasvatukseni johdosta. Isäni erosi kirkosta kirkollisverojen vuoksi ja äiti ihan oikeasti periaatteen vuoksi. Äitiä otti päähän kun naispappeutta ei aikoinaan hyväksytty luterilaisessa kirkossa ja niinpä hän teki henkilökohtaisen ratkaisun, erosi miesten johtamasta kirkosta. Hän ei sitten liittynyt kirkkoon kun naiset vihdoin pääsivät papeiksi. Itse en sitten ole kirkkoon kuulunutkaan, koska vanhemmatkaan eivät kuuluneet. Mikään muukaan uskonto ei ole minua kiinnostanut vaikka koulussa elämänkatsomustiedon opetuksessa eri uskontojakin esiteltiin.

En ole virallisesti minkään vapaa-ajattelijajärjestön jäsen, mutta luokittelen itseni kuitenkin vapaa-ajattelijaksi kutakuinkin suomalaisen Vapaa-ajattelijaliiton ajatusten mukaan. Olen lukenut kyseisen järjestön lehtiä ja julkaisuja, sillä isäni kuului jonkin aikaa järjestöön. Vapaa-ajattelijoiden mukaan uskontoja tulee arvioida kriittisesti ja lisäksi he taistelevat vapauttaakseen ihmiset uskontosidonnaisuudesta.

Minua henkilökohtaisesti kiehtoo se, että vapaa-ajattelijat tuntuvat olevan oikeassa siinä, että uskonnot ovat olleet varsin suuri syy erilaisiin sotiin ja onnettomuuksiin. Mikä jumala voisi haluta sitä, että ihmiset tappavat jumalan nimeen toisia ihmisiä? Tietysti jokin sodanjumala voisi ajatella varmaankin näin. Ihmiset eivät ota vastuuta teoistaan vaan siirtävät vastuun jumalalle. Esimerkiksi juuri tällä tavalla toimivat mielestäni vähän aikaa sitten talebanit Afganistanissa. Siellä he rikkoivat vanhoja patsaita, koska heidän uskonnollinen johtajansa oli antanut määräyksen tuhota patsaat. Määräys perustui talebanien tulkintaan Koraanista islamilaisten pyhästä kirjasta. Joidenkin muiden maiden islamilaiset taas tulkitsivat samaa Koraania siten, ettei patsaita olisi tarvinnut tuhota. Tämä on mielestäni todella vaarallista. Ihminen voi tehdä samaan pyhän kirjan kohtaan vedoten väärin tai oikein, joko tuhota tai sitten säilyttää. Itse pidän parempana astua kaikenlaisten pyhien kirjojen ulkopuolelle, jotten joudu tulkintasotkuihin.

Oma moraalinen ohjenuorani on humanistinen etiikka. Siinä ihminen on itse vastuullinen olento, jonka pitää elää sovussa toisten ihmisten, luonnon ja itsensä kanssa. Palkkana ei ole paikka paratiisissa vaan se, että näin vain kuuluu elää elämässä. Olen valinnut asevelvollisuuden suorittamisen sijasta siviilipalveluksen. Olin sivarina ollessani vammaisen lapsen kouluavustajana.

Mielestäni jokainen ihminen saa tällä pallolla uskoa ihan mihin tahansa tai olla uskomatta. En itse ole mikään "vapaa-ajattelija-aktivisti", joka hyökkäilee uskovien ihmisten kimppuun enkä tunne muitakaan tällaisia. Itseäni risoo se, että uskontoa tullaan tyrkyttämään joskus kotiin saakka. Näin tekevät esimerkiksi Jehovan todistajat. Tällöin katsonkin, että he ovat "vapaata riistaa" ja ryhdyn "vastatoimiin", eli pyrin todistamaan heidän ajatuksensa vääriksi, esimerkiksi Raamattu ei kiellä verensiirtoja vaikka Jehovan todistajat näin väittävätkin.


Kysymyksiä

1. Minkälaiset asiat vaikuttivat Saken "vapaa-ajattelija" -ajatusten syntyyn?
2. Mitä vapaa-ajattelijat ajattelevat uskonnosta?
3. Mitä on Saken mukaan humanistinen etiikka?
4. Miten Sakke suhtautuu uskoviin ihmisiin?

Copyrigth Jaana Lehtiö / Opintoverkko




Tulosta tämä sivu / Print this page

© Uskkalt.opintonet
Palvelun tarjoaa Opintoverkko Oy:n www-sivupalvelu.
Tekninen toteutus Tuomo-Media, 2002-2003